Beschermd: 5200 Klaas-Willem Vonk Mexico
Er is geen samenvatting, omdat dit een beschermd bericht is.
Als je denkt aan Latijns-Amerika, dan denk je waarschijnlijk als eerste aan koloniale steden, eeuwenoude Maya-tempels, prachtige vulkanen en waanzinnige natuurlandschappen. Ondanks dat Latijns-Amerika niet bekend staat om haar lokale keuken en traditionele gerechten, geldt dit niet voor Mexico. Waar in sommige landen in Latijns-Amerika gerechten worden bereid zonder weinig kruiden en specerijen, weten de Mexicanen ieder gerecht op fantastische wijze klaar te maken. De Mexicaanse keuken heeft veel pit en is zeker het ontdekken waard. Van heerlijke, luxe restaurants tot lokale eettentjes op straat. Je kunt overal fantastisch eten! Wij hebben de vijf meest traditionele gerechten uit de Mexicaanse keuken voor je op een rijtje gezet!
Laten we beginnen met het meest klassieke en beroemde gerecht uit de Mexicaanse keuken. Taco’s komen in alle soorten en maten en worden per regio weer anders klaargemaakt. Kies uit een taco met biefstuk reepjes, chorizo, kip of eentje met varkensvlees en ananas. Tegenwoordig hebben ze ook steeds vaker een vegetarische variant met aardappel, cactus en andere groenten. Aan de Mexicaanse kust zijn ze weer groot fan van vistaco’s. Hier heb je de keuze uit onder andere (gefrituurde) garnaal, octopus en witvis. Iedere taco tent serveert zijn taco’s op unieke wijze met zelfgemaakte salsa’s en garneringen. Het klaarmaken van taco’s is in Mexico verheven tot nationale topsport. Er is zelfs een hele Netflix serie aan gewijd. Wil je meer te weten komen over de traditionele taco? Dan is deze serie echt een aanrader! We kunnen je alvast vertellen dat het water je in de mond zal lopen.
Deze populaire Mexicaanse saus kent vele varianten en bestaat soms uit wel meer dan twintig verschillende ingrediënten. Dit varieert van uien, tomaten, (gedroogde) chili, rozijnen, amandelen, kruiden tot aan chocolade. De meest bekende varianten zijn mole poblano en mole negro. De basis van deze sauzen is chocolade, waardoor deze mole een donkerbruine tot zwarte kleur heeft. Mole wordt meestal geserveerd met een stukje vlees. Dit klinkt wellicht als een zeer bijzonder combinatie. Maar vanwege de fijne, pittige kruiden is de saus heel mooi in balans. De eerst hap kan even wennen zijn, maar daarna smaakt het verrukkelijk! Naast de hierboven genoemde mole is er nog een heel regenboogpallet aan mole: rojo (rood), verde (groen), amarillo (geel) en coloradito (“beetje rood”).
Dit gerecht komt oorspronkelijk uit de staat Oaxaca en staat ook wel bekend als de Mexicaanse pizza. Deze gigantisch, knapperige tortilla is rijkelijk belegd met tomaat, sla, avocado, een puree van bonen, vlees en vooral heel erg veel Mexicaanse kaas – quesillo! De tortilla wordt met goed gevuld, dubbel geklapt en vervolgens boven het vuur gegrild. Het deeg wordt boven het vuur gehouden totdat het lekker knapperig is en de kaas goed is gesmolten. Qua vlees kun je kiezen uit rund, varken en kip. Als kerst op de taart wordt de tlayuda geserveerd met een extra stuk vlees bovenop! Muy rico!
De Mexicanen zijn gek op maïs en eten het in alle verschillende vormen en substanties. Tamales worden gemaakt van gemalen maïs dat is gedrenkt in water met limoen. Hier wordt volgens een puree van gemaakt. Bij de meest traditionele variant wordt er vervolgens kip en mole negro aan toegevoegd. Dit geheel wordt in een bananenblad of een maïsschil gewikkeld en uiteindelijk gestoomd. Tegenwoordig heb je veel verschillende varianten op tamales. Probeer het eens met varkensvlees, kaas en groene of rode mole. Het is een typisch Mexicaans ontbijt dat ook vaak als diner wordt genuttigd.
Deze traditionele Mexicaanse snack is een ware delicatesse en ligt mogelijk wat verder van je bed dan bovengenoemde gerechten. Chapulines zijn namelijk krokant gebakken sprinkhanen die op smaak zijn gebracht met chili, limoen, knoflook, ui en eventueel nog wat zout. Voordat de Spanjaarden in Mexico arriveerden, was de inheemse bevolking gewend om insecten te eten. Deze voedzame proteïnes waren namelijk makkelijk te verkrijgen. Toen Mexico uiteindelijk een Spaanse kolonie werd, kwamen de Mexicanen voor het eerst in aanraking met veedieren en het eten van vlees. De Mexicanen vergelijken chapulines met zoute nootjes en eten het als een lekkere snack bij een glaasje mezcal. Daarnaast worden ze ook vaak gegeten met taco’s.
De allerbeste plek om traditionele gerechten te proberen is in de culinaire hoofdstad van Mexico, genaamd Oaxaca! Deze kleurrijke koloniale stad ligt ongeveer acht uur ten zuiden van Mexico-City en heeft waanzinnig lekkere restaurants en eettentjes. Van lokale taco tenten met plastic stoeltjes tot fine-dining op een prachtig dakterras met een fantastisch uitzicht op de Santa Domingo Iglesia. Je kunt hier niet alleen alle traditionele Mexicaanse gerechten proeven, je kunt ze ook zelf leren klaarmaken. Oaxaca is een uitgelezen plek om een traditionele kookcursus te doen. Tijdens een uitgebreide kookcursus ga je eerst naar de lokale markt om alle ingrediënten in te slaan. Vervolgens gaan jullie een groot diner voorbereiden. Alles wordt haarfijn uitgelegd waarna jullie zelf aan de slag gaan. En als afsluiter gaan jullie alle gerechten gezellig samen opeten. Buen provecho!
Er is geen samenvatting, omdat dit een beschermd bericht is.
Ontvang inspirerende reistips over de leukste hotspots én
onontdekte bestemmingen!