Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Reisinspiratie rechtstreeks vanuit Latijns-Amerika
Ontvang inspirerende reistips over de leukste hotspots én
onontdekte bestemmingen!
Peru is een prachtige vakantiebestemming met misschien wel de mooiste en meest diverse natuurlandschappen die wij ooit in een land hebben gezien. Een vakantie naar Peru beleef je op grote hoogte – en dat bedoelen we niet alleen letterlijk, maar ook figuurlijk. In Peru vind je namelijk naast al die uitzonderlijk mooie berggebieden nog zoveel meer! Hier ontdek je authentieke Inca cultuur, diepe Canyons, verrukkelijke lokale gerechten, avontuurlijke hikes, prachtige koloniale steden en vriendelijke lokale bevolking. Maar het blijft natuurlijk een land in Zuid-Amerika en we merken dat mensen dit toch een beetje spannend vinden. We krijgen veel vragen over de veiligheid in grote steden, de mogelijkheid om met kinderen rond te reizen en hoe het zit met de criminaliteit omtrent drugsbendes.
Wij hebben als Latijns-Amerika specialist een uitgebreid reisadvies voor Peru opgesteld. Zo kunnen wij antwoord geven op de meest gestelde vragen. Dit reisadvies informeert je niet alleen over de veiligheid in Peru, maar gaat ook uitgebreid in op de beste reistijd om Peru te bezoeken, de Peruaanse cultuur en de belangrijkste praktische zaken. Met ons reisadvies voor Peru ben je uitstekend voorbereid voor jouw vakantie naar Peru en kan je zorgeloos genieten van je reis!
Wij baseren ons reisadvies voor Peru op de gegevens van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Dit reisadvies laat zien dat Peru grotendeels geel gekleurd is en dus veilig is om doorheen te reizen. Echter moet je in het zuiden van Peru rekening houden met mogelijke wegblokkades en onrusten. Dit geldt voornamelijk voor de regio Puno die aan Bolivia grenst. Daarnaast zijn er in het reisadvies van Peru een aantal gebieden oranje gekleurd. Het wordt afgeraden om hier doorheen te reizen, tenzij het echt noodzakelijk is. De oranje gekleurde gebieden zijn minder veilig, omdat hier coca planten illegaal worden verbouwd. Dit gebeurt met name in het grensgebied met Colombia en in de valleien waar de Ene, Huallaga en Apurimac rivieren doorheen stromen. Goed om te weten dat wij enkel bestemmingen binnen Peru aanraden waar het veilig is om als toerist rond te reizen.
Houd er rekening mee dat situaties in een land altijd snel kunnen veranderen. Daarom raden we je aan om de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken in de gaten te houden voor het meest actuele reisadvies voor Peru.
Peru is absoluut een veilige vakantiebestemming om doorheen te reizen! Goed om te weten dat wij alle aangeboden bestemmingen in Peru eerst zelf hebben bezocht. Wij vinden het namelijk ontzettend belangrijk om reizen aan te bieden met de beste kwaliteit. Daarom hebben wij alle bestemmingen, accommodaties, lokale partners en touroperators zorgvuldig voor jullie uitgezocht. En daarom werken wij alleen samen met betrouwbare en gecertificeerde partners. Hierdoor kunnen wij jullie niet alleen de mooiste, maar ook de meest veilige rondreis door Peru aanbieden.
Wij nemen geen enkele risico’s met onze reizigers, zullen jullie altijd goed informeren en houden het actuele reisadvies voor Peru nauwkeurig voor je in de gaten. Echter willen we ook voorop stellen dat we geen volledige veiligheid kunnen garanderen.
Wanneer je kiest voor een prachtige rondreis door Peru, kies je voor een avontuurlijke reis. Je gaat natuurlijk niet voor niks een nieuw continent ontdekken met een hele andere cultuur en andere lokale gebruiken. Peru is als vakantiebestemming een stuk authentieker, maar ook een stuk rauwer dan bijvoorbeeld Noorwegen of Engeland. En dat vinden wij ook juist het mooiste! Je wilt toch geen vergelijkbare vakantie als die je in Europa zou hebben? Je maakt juist een mooie verre reis met het idee om op avontuur te gaan, nieuwe culturen te ontdekken en te genieten van nieuwe bestemmingen!
Ons reisadvies voor Peru: gebruik je gezonde verstand, vermijd situaties die niet goed aanvoelen en let goed op jezelf en je (waardevolle) spullen. Houd daarnaast je spullen altijd binnen handbereik, ga niet in het donker alleen over straat lopen en wees voorzichtig.
Heb je tijdens je vakantie in Peru vragen over de veiligheid en het reisadvies in bepaalde gebieden? Stel ze dan aan één van onze reisspecialisten. Bij aankomst in Peru ontvang je van ons een lokale SIM-kaart met databundel. Zo kan je ons altijd via WhatsApp bereiken voor vragen, tips of ondersteuning. Natuurlijk kun je ook altijd terecht bij de receptioniste van je hotel of één van onze gecertificeerde touroperators!
Zoals als iedere grote hoofdstad heeft ook Lima wijken die variëren van zeer veilig tot minder veilig. Met name de armere wijken en sloppenwijken zijn een stuk onveiliger en raden wij daarom ook af om te bezoeken. Houd in je achterhoofd dat Peru een derdewereldland is met meer armoede en minder kansen voor de lokale bevolking. Daarom kom je hier veel meer zwevers en bedelaars tegen dan je gewend bent.
Goed om te weten dat onze accommodaties en aangeboden tours zich alleen bevinden in de veiligste en meest bruisende wijken van Lima. Miraflores is bijvoorbeeld een hele moderne wijk en het toeristische hart van de stad. Limo Harto is het oude koloniale centrum van Lima. Barranco is een oude, maar levendige schilderwijk waar je heerlijk doorheen kunt slenteren. Breng ook zeker een bezoek aan de vele toprestaurants die zich in deze wijken bevinden. Lima staat namelijk bekend als de culinaire hoofdstad van Zuid-Amerika. Buen provecho!
Ja, in Peru kunnen jullie absoluut met jullie kinderen rondreizen! Het is een fantastische vakantiebestemming met een uitstekende infrastructuur, heerlijk eten en vriendelijke mensen. Maar bovenal biedt Peru ontzettend veel avontuur en actie. Het is ontzettend gevarieerd en heeft voor iedereen wat wils. Denk aan prachtige hikes door de Colca Canyon, een bezoek aan de Machu Picchu, buggy rijden door de woestijn van Paracas en wildlife spotten tijdens een boottocht langs Islas Ballestas! Bekijk onze inspiratiereis door Peru voor nog meer activiteiten en tours!
Geef jullie wensen voor een vakantie met kinderen aan ons door en dan stellen wij een op maat gemaakte rondreis voor jullie samen. Op basis van de leeftijden van jullie kinderen geven wij graag suggesties voor bijvoorbeeld actieve of avontuurlijke activiteiten.
Peru heeft een goede infrastructuur en het is zeker veilig genoeg om hier een auto te huren. Met name de wegen naar de toeristische bestemmingen zijn in goede conditie. Houd er wel rekening mee dat de afstanden in Peru ontzettend groot zijn, waardoor je lang aan het rijden bent! Daarnaast kan het verkeer in Peru erg chaotisch zijn en houdt de lokale bevolking zich minder goed aan de verkeersregels. Alles gaat lekker op zijn Zuid-Amerikaans!
Ben je wel wat gewend en heb je vaker een auto in het buitenland gehuurd? Dan is het zeker een leuke manier om Peru als land te ontdekken! Mocht je minder zelfverzekerd achter het stuur zitten, dan is privé transport met een lokale chauffeur net zo leuk. Je hebt ook dan alle vrijheid om overal te stoppen, foto’s te maken van mooie uitzichtpunten, lokale dorpjes te bezoeken en natuurlijk alpaca’s te aaien.
De beste reistijd voor een rondreis door Peru is tussen april en oktober. Gedurende deze periode valt er bijna tot geen regen vanwege het droogseizoen. Van mei tot en met augustus kan het in de berggebieden koud worden, omdat het dan winter is in Peru. Met name in de avond en nacht daalt de temperatuur flink! Peru ligt op het zuidelijk halfrond, waardoor de seizoenen hier tegenovergesteld zijn aan de seizoenen in Nederland.
Onze favoriete maanden om Peru te bezoeken zijn april, mei en juni. Deze periode is de ultieme reistijd voor een rondreis door Peru. Het regenseizoen is dan namelijk net ten einde, waardoor de natuur prachtig groen is. Daarnaast ontwijk je de hordes toeristen die tijdens de Zomervakantie komen. Hierdoor is het dan niet alleen een stuk rustiger, maar ook een stuk goedkoper om in Peru rond te reizen.
Het hoogseizoen van Peru loopt van juli tot en met augustus. Dit valt samen met de schoolvakanties, waardoor je kunt rekenen op meer toeristen en meer drukte dan tijdens het laagseizoen. Dit zorgt er ook meteen voor dat de prijzen dan veel hoger uitvallen. Wil je rond deze periode een rondreis maken door Peru? Dan is het verstandig om je vluchten en accommodaties op tijd te boeken.
Tijdens het hoogseizoen kun je de mooiste hikes maken door Peru. In de berggebieden is het overdag heerlijk zonnig en warm. Daarnaast valt er dan bijna geen regen, vanwege het droogseizoen. Wanneer de zon onder is, kan het flink afkoelen in de bergen. Mocht je niet genoeg warme kleding bij je hebben, dan kunnen door heel Peru handgemaakte truien, mutsen en handschoenen kopen. Wij hebben hier heerlijk warme truien van alpaca wol ingeslagen!
Peru heeft vanwege haar enorme oppervlakte niet één, maar drie verschillende klimaten. Peru is namelijk ruim 30 keer groter dan Nederland! De verschillende klimaten hangen af van de drie verschillende landschappen in Peru: de kust, het Andes gebergte en de jungle.
Het Andes gebergte kun je het beste bezoeken tussen mei en september. Gedurende deze periode kun je hier genieten van een strakblauwe lucht en veel zon. Er valt bijna geen regen, omdat het dan droogseizoen is. In Arequipa en Cusco schijnt de zon overdag flink en wordt het aangenaam warm. Je kunt dan prima een korte broek dragen en een t-shirt met korte mouwen. Wanneer de zon niet schijnt of wanneer je in de schaduw loopt, is het meteen een stuk frisser. Wanneer de zon onder is, daalt de temperatuur flink en raden we aan om lekker een jas aan te trekken en wat warme kleding.
De Peruaanse kust heeft een woestijnklimaat. Het is hier het gehele jaar droog en zonnig. Tijdens de Peruaanse zomer is het nog een stukje aangenamer aan de kust, omdat het zeewater dan een heerlijke temperatuur heeft. In Lima, Paracas en Huacachina kan het overdag ontzettend warm worden door de felle zon. Je verbrandt hier erg snel, dus smeer je goed in! Na zonsondergang koelt het ook hier flink af, waardoor het verstandig is om in de avond warme kleding aan te trekken.
De Amazone van Peru heeft een tropisch klimaat en heeft een droge periode van mei tot en met oktober. Het blijft echter wel een tropisch regenwoud, waardoor je in dit gebied het gehele jaar door kans hebt op tropische buien.
Het regenseizoen van Peru valt samen met de Peruaanse zomer en duurt van december tot en met februari. Ondanks dat het gedurende deze periode erg nat kan zijn, is het wel lekker warm. Met name de kust van Peru is een aanrader tijdens het regenseizoen. Het is dan heerlijk zonnig en de zee heeft een aangename temperatuur.
Tijdens het regenseizoen valt er met name in de berggebieden van Peru ontzettend veel regen. Hevige regenbuien kunnen zorgen voor gevaarlijke situaties. Wij raden het daarom sterk af om tijdens het regenseizoen het Andes gebergte van Peru te bezoeken! Daarnaast is het ook goed om te weten dat de Inca-trail in februari gesloten is vanwege het regenseizoen en onderhoud. Mocht je dus heel graag de Inca-trail naar de Machu Picchu willen doen, doe dit dan tijdens het droogseizoen.
In Peru wordt Spaans gesproken. Sinds 1975 is ook het Quechua een officiële taal in Peru. Deze taal wordt door de meerderheid van de indiaanse bevolking gesproken die in de berggebieden wonen. Daarnaast spreken de indianen rondom het Titicacameer Aymará.
In de meest toeristische gebieden wordt door de Peruanen ook wel een woordje Engels gesproken. Je komt hier als toerist dus echt prima rond. Soms wellicht met handen en voeten, maar uiteindelijk komt het altijd goed. Wanneer je een beetje Spaans kan, maakt dit je rondreis door Peru natuurlijk een stukje makkelijker. Daarnaast maakt het je rondreis ook leuker! Je hebt dan namelijk de mogelijkheid om gesprekken te voeren met de lokale bevolking en meer te weten te komen over hun land en hun cultuur. Het wordt door onze reizigers altijd heel leuk gevonden om tijdens hun rondreis een Spaanse les te doen. In Peru zou dit bijvoorbeeld ontzettend goed kunnen in de koloniale stad Cusco.
De vlag van Peru bestaat uit drie verticale banen met de kleuren rood en wit. De middelste baan is wit gekleurd en geeft het wapen van Peru weer. Dit wapen toont in drievelden de drie rijkdommen van het land: het plantenleven, het dierenleven en de mineralen. Het wapen wordt omringd door een gesloten krans van bladeren op een steeneik. De vlag werd ontworpen door Jose de San Martin, een bekende Zuid-Amerikaanse onafhankelijkheidsstrijder.
Peru is een katholiek land, waardoor een groot deel van hun feestdagen gelijk lopen met onze christelijke feestdagen. Denk aan Kerst, Oud & Nieuw en Pasen. Daarnaast zijn er nog een aantal andere feestdagen die zeker de moeite waard zijn om bij te wonen. Mocht je de tijd hebben in je reisschema, dan is het hartstikke leuk om één van onderstaande feestdagen bij te wonen. Houd er rekening mee dat het rond deze feestdagen ontzettend druk kan zijn in Peru. Niet alleen met internationale toeristen, maar ook met veel lokaal toerisme. De prijzen voor vluchten en accommodaties schieten tijdens deze feestdagen flink omhoog.
Pasen is één van de belangrijkste feestdagen in Peru en wordt in vergelijking met Nederland veel uitgebreider gevierd. De week voor Pasen is het ‘Semana Santa’ en tijdens deze week vinden veel optochten en festiviteiten plaats. Het is ontzettend bijzonder om deze belangrijke feestdag in Peru bij te wonen. Semana Santa wordt massaal gevierd door de lokale bevolking, veel mensen nemen vakantie op en restaurants en winkels kunnen gesloten zijn.
Op 24 juni wordt Inti Raymi – het Festival van de Zon – gevierd. Dit is een van de belangrijkste feestdagen in Peru en stamt nog uit het Inca-rijk. Van oudsher vierden de Inca’s op 24 juni het begin van een nieuw Zonnejaar. De viering van de Inti Raymi begint ’s ochtendvroeg op het grote plein van Cusco. De leider van het Incavolk bedankt de zon voor haar zegeningen tijdens een mis in de kathedraal. Daarna vindt er een traditionele ceremonie plaats in het Incafort Sacsayhuaman. Dit fort staat ook wel bekend als het heilige huis van de zon. Hier vindt een groot spektakel plaats, waarbij honderden figuranten de oude Inca ceremonie reconstrueren. Rondom Inti Raymi vinden ontzettend veel verschillende activiteiten plaats. Er worden traditionele ceremonies, live optredens, tentoonstellingen en voorstellingen georganiseerd.
Op 28 juli 1821 werd Peru onafhankelijk verklaard van Spanje door generaal José de San Martín. Dit wordt jaarlijks gevierd tijdens Fiestas Patrias. Tijdens dit driedaagse feest kleurt het gehele land rood en wit – de nationale kleuren van Peru. Op de vooravond van Fiestas Patrias heb je door het gehele land veel feesten en hoor je overal muziek. Op 28 juli wordt de Onafhankelijkheidsdag van Peru officieel ingeluid met saluutschoten. Vervolgens wordt de nationale vlag gehesen tijdens een ceremonie in de Kathedraal van Lima. De president houdt daar zijn jaarlijkse speech om het volk op de hoogte te brengen van de prestaties van het land. Dit is een beetje te vergelijken met onze Prinsjesdag. Fiestas Patrias wordt uiteindelijk afgesloten op 29 juli door de beroemde Militaire Parade.
Lima staat bekend als de culinaire hoofdstad van Zuid-Amerika en het Peruaanse keuken is naar onze mening één van de lekkerste die we tijdens onze reizen zijn tegengekomen. Deze keuken heeft verrukkelijk eten en staat bekend om haar smaakvolle en traditionele gerechten. Wij hebben enkele klassiekers uit de Peruaanse keuken voor je op een rijtje gezet:
Lomo Salteado is een ontzettend bekend gerecht in Peru en door het gehele land verkrijgbaar. Het wordt gemaakt van rundvlees of alpacavlees dat gesauteerd is met chilipeper, tomaat, ui en sojasaus. Over het algemeen wordt het geserveerd met witte rijst en friet. Dit traditionele gerecht is een fusion tussen de Peruaanse en Chinese keuken, waarbij de Peruaanse ingrediënten op Chinese wijze worden klaargemaakt.
Waar wij cavia’s in Nederland kennen als schattige huisdiertjes, staan ze in Peru bekend als een lokale delicatesse. Cuy – cavia – is een traditioneel Peruaans gerecht, waarbij de cavia met kruiden wordt gevuld. Vervolgens wordt het vlees boven open vuur bereid. Goed om te weten dat de cavia in één stuk wordt klaargemaakt. Wanneer het lekker op smaak is gebracht en met aardappelen aan tafel wordt geserveerd, kun je nog steeds de cavia als dier onderscheiden.
Ceviche is een heerlijk fris en nationaal gerecht dat wordt klaargemaakt met verse vis. De westkust van Peru ligt aan de Stille Oceaan, waardoor er volop verse vis beschikbaar is. Ceviche wordt gemaakt door de verse vis te marineren in citroensap, waarna het verder op smaak wordt gebracht. Mogelijke aanvullingen zijn rode ui, chilipeper, koriander, komkommer, gepofte maïs of avocado. Ceviche kent verschillende varianten en per regio wordt het weer anders klaargemaakt.
Pisco Sour is een heerlijk verfrissend cocktail die behoort tot de nationale drank van Peru. De basis van deze cocktail is de sterke drank Pisco die wordt gedestilleerd uit druiven. Pisco Sour bestaat uit Pisco, citroensap, siroop en Angostura bitters. De cocktail wordt vervolgens afgemaakt met een topping van opgeklopt eiwit. Heerlijk!
Coca bladeren zijn een uitstekend en natuurlijk middel tegen hoogteziekte. De meeste Peruanen kauwen erop, maar je kunt er ook thee van maken. Drink alleen niet te veel coca thee in één keer, het kan namelijk een sterk effect op je lichaam hebben. Coca bladeren worden van oudsher namelijk gebruikt om cocaïne van te maken. De smaak van coca thee kun je vergelijken met een mix van spinazie, groene thee en munt.
Voor een rondreis naar Peru raden wij vaccinaties aan voor gele koorts, DTP (Difterie, Tetanus & Polio) en Hepatitus A. Voor de meest actuele informatie over welke vaccinaties je nodig hebt voor Peru, verwijzen we je door naar de website van de GGD of raden we aan je huisarts te bezoeken. Specifieke informatie over vaccinaties en eventueel te nemen malaria hangen af van de reisroute en je persoonlijke situatie; zoals de aard en duur van je reis door Peru en natuurlijk je medische gezondheid. Je kunt dit allemaal persoonlijk bespreken tijdens het spreekuur bij de GGD, waarbij een adviseur je advies op maat geeft.
Nee, je hebt geen visum nodig om een rondreis door Peru te kunnen maken. Met een Nederlands paspoort kan je zonder visum zes maanden in Peru blijven. Het is wel belangrijk dat je paspoort bij aankomst in Peru nog minimaal zes maanden geldig is. Heb je tijdens je vlucht van Nederland naar Guatemala een overstap in de Verenigde Staten? Zorg dan dat je ruim voor vertrek een ESTA hebt aangevraagd. Voor een overstap in Canada moet je een ETA aanvragen.
Tip: Maak voor vertrek een kopie van je paspoort. Dit kan zowel geprint, maar ook digitaal. Maak bijvoorbeeld een foto van je paspoort met je mobiel en e-mail deze naar jezelf.
De valuta van Peru heet de Peruaanse Sol. De lokale bevolking noemt de valuta gewoon Sol. Dit betekent zon in het Spaans. 100 Sol staat ongeveer ongeveer gelijk aan €25 – afhankelijk van de actuele wisselkoers. In Peru is het erg makkelijk om geld te wisselen of om geld uit de geldautomaat te halen. Daarnaast kun je in de grote steden op veel plekken gewoon pinnen. Het is echter niet overal mogelijk om met je pinpas te betalen. Daarom raden we aan om ook een creditcard mee te nemen voor je rondreis door Peru. Bij de meeste geldautomaten kun je maximaal €100 opnemen. Hier komen nog transactiekosten bovenop. Bij de BCP bank kun je bijna het dubbele opnemen zonder transactiekosten. Zeker het proberen waard!
Tip: Zet je pinpas op werelddekking en download de app XE Currency. Dit is een handige app waarbij je gemakkelijk valuta kunt omrekenen. Dit is zelfs mogelijk wanneer je niet verbonden bent met het internet! Hierdoor ben je altijd op de hoogte van hoeveel je nou precies uitgeeft.
In Peru is het gebruikelijk om 10% fooi – propina – te rekenen. De meeste restaurants voegen automatisch een servicetoeslag van 10% toe aan je rekening. Je hoeft dus geen extra fooi achter te laten, tenzij de service boven verwachting was. In hotels is het normaal om ongeveer 1 Sol fooi te geven per koffer. Daarnaast is het erg netjes om een fooi te geven aan een lokale gids of chauffeur. Dit is uiteraard niet verplicht! Mocht je een fooi willen geven, dan raden wij aan om per persoon de volgende bedrag aan te houden:
Wij organiseren unieke, op maat gemaakte rondreizen naar Peru. Omdat jullie vakantie 100% op maat gemaakt is, zal de prijs per reis verschillen. Bij een custom made reis naar Peru is het moeilijk te zeggen hoeveel een rondreis exact gaat kosten. Wat we natuurlijk wel kunnen doen, is een indicatie geven. Voor een op maat gemaakte rondreis van 2 weken kunnen wij een landpakket samenstellen:
Let op: deze prijzen zijn exclusief vliegtickets! We leggen graag uit hoe de prijs van jullie reis is opgebouwd. Wat maakt een reis duurder en wat zijn elementen waar je eventueel op kunt besparen? Daarnaast is het belangrijk om te weten dat de keuze helemaal aan jullie is: je kunt het simpel houden, maar ook zo gek maken als je zelf wilt! De totale kosten van een rondreis of vakantie bestaan uit de prijs van de vliegticket, het landpakket, de persoonlijke service en de uitgaven op locatie. Lees hier meer over op onze prijzen pagina!
Bekijk onze inspiratiereis om een goed beeld te krijgen van de vele mogelijkheden in Peru. Gedurende deze individuele rondreis van ruim twee weken kom je langs eeuwenoude Inca-steden, avontuurlijke hikes, koloniale steden en bijzondere woestijn- en natuurlandschappen.
Dit reispakket voor Peru kunnen we onder voorbehoud aanbieden voor €2.149 per persoon voor een gezelschap van twee personen en voor €1.799 per persoon voor een gezelschap van vier personen. Ontdek onze inspiratiereis door Peru!
Ontvang inspirerende reistips over de leukste hotspots én
onontdekte bestemmingen!